top of page

360 VR Video Nedir?

  • Yazarın fotoğrafı: Hakan Korkmaz
    Hakan Korkmaz
  • 1 Mar
  • 3 dakikada okunur

Güncelleme tarihi: 3 Mar

Sanal Gerçeklik (Virtual Reality) yani kısaca VR, şimdilerde alakalı olsun olmasın her etkinlik/tanıtım görselinde, kurslarda ya da okul reklamlarında kendine yer bulmayı başarmış popüler bir pazarlama objesi gibi görünse de aslında bundan çok daha fazlasıdır :)

2017 Babadağ VR Çekimleri - 360 VR Turkey
2017 Babadağ VR Çekimleri - 360 VR Turkey

360 Videonun Hikayesi

Google Cardboard, VR deneyimi için üretilmiş düşük maliyetli VR gözlük çözümüydü.
Google Cardboard, VR deneyimi için üretilmiş düşük maliyetli VR gözlük çözümüydü.

2015 yılında YouTube’un desteklemesi ile beraber herkesin kolaylıkla kullanabilmesinin önü açılan 360 Video yada diğer bir adıyla VR video, 360 derecelik bir alanın tamamının filme alınmasını sağlayan çok lensli kameralar kullanılarak çekilen videoları ifade eder. Evet, şimdi böyle söyleyince bence de biraz teknik bir açıklama oldu :)

360 video içerisindeki bakış açımız
360 video içerisindeki bakış açımız

Daha sadeleştirmek gerekirse, 360 video, adından da anlaşılacağı gibi sadece bir yönü değil, etrafımızı saran tüm görüntünün aynı anda çekilmesiyle oluşan bir medya formatıdır. Yani, 360 VR videoyu bir sanal gerçeklik gözlüğü ile izlediğinizde, etrafınızda olan biten her şeyi izleyebilirsiniz. Bu da, izlediğiniz yere adeta fiziksel olarak ışınlanmış gibi, çevrenizde olup bitenleri daha derinlemesine deneyimlemenizi sağlar. 360 video sayesinde 2000 metreden yamaç paraşütüyle atlayabilir, azgın dalgalara karşı rafting yapabilir yada gizemli Keops piramidinde bir keşfe çıkabilirsiniz.


360 Video İzlenmez, Deneyimlenir

360 VR video ile normal video, sadece bir format farklılığı değil, farklı bir izleme ve deneyimleme metodudur. Bunu bir örnekle açıklayalım: Diyelim ki bir konser izlemek istiyorsunuz. Konser gibi etkinlikler farklı açılardan görüntü alabilecek şekilde konumlanmış birçok kameranın çekiminden oluşur. Konser boyunca görüntüler izleyici için en iyi şekilde harmanlanarak ekranlara yansıtılır. Böylece başımızı hiç hareket ettirmeden sabit bir noktaya bakarak tüm etkinliği baştan sona izleriz. 360 video da ise daha yerinizden kalkmadan sizi ekran başından alır ve direkt konsere götürür. Konseri biletli bir izleyici gibi bulunduğunuz yerden izlersiniz. Aradaki fark aslında bu kadar büyüktür!


Evet, haklısınız! Madem 2015’ten bu yana bu teknoloji var ve bu kadar mucizevi bir buluş, neden dünyada hak ettiği yeri hala bulamadı? Cevap için okumaya devam edin :)


Teknolojinin Evreleri

Aslında aynı soru sırasıyla bilgisayar, internet ve cep telefonu içinde sorulmuştur. Örneğin yukarıdaki fotoğrafta da göreceğiniz üzere, kısa mesaj özelliği dahi olmayan, meşhur “araba takozu” ünvanlı, oldukça hantal telefonlar dahi hayatımızdan geldi geçti. Her teknoloji de olduğu gibi zamanla küçüldüler, akıllandılar ve daha ulaşılabilir hale gelmesi için en az 20 yıllık bir evrim sürecinden geçtiler.


360 VR videonun en önemli deneyim aracı olan sanal gözlüklerde benzer bir hikayeye sahiptir. 90’lı yıllarda daha çok uzay araştırmaları ve askeri amaçlar için kullanılan VR gözlükler, ilk kez 2012 yılında kurulan Oculus firması sayesinde son kullanıcıya ulaştı. Bir anda o kadar popüler oldu ki birçok firmanın da bu alanda yatırımlar yapmasına ve VR çılgınlığının başlamasına sebep oldu.


Çözünürlüğü düşük, ağır ve hantal cihazlar artık yerini Apple Vision Pro gibi 16K videoların deneyimlenebildiği, kullanımı daha rahat ve akıllı cihazlara bıraktı. Evet Vision Pro fiyat bakımından şu an olabilecek en üst seviyede olabilir ancak piyasada fiyat-performans olarak sayılabilecek Meta Quest ve Pico gözlükleri daha fazla kullanıcıyla buluşuyor. Ayrıca bu yılın başında Samsung’un sanal gerçeklik piyasasına geri dönüşünü müjdelemesi de ortamın daha da hareketleneceğinin önemli bir habercisi olarak sayılabilir 😊


360 VR Video Kalitesi

Yazının bu kısmına kadar değinmediğimiz ama kaliteli bir sanal gerçeklik deneyimi yaşayabilmenin en önemli unsuru ise VR videonun kalitesidir. Çünkü düşük kalitede çekilmiş bir VR filmi Apple Vision Pro ile bile seyretseniz gerçek bir deneyim hissiyatı yaşamakta zorlanabilirsiniz. Sanal gerçeklik deneyiminde algımızın olumlu yönde etkilenebilmesi için insan gözüne yakın bir çözünürlük gerekmektedir. Bunun içinde profesyonel kameralarla çekilmiş kaliteli yapımları iyi bir sanal gözlükte izlemeniz gerekir. Bu yüzden 360 VR Turkey olarak bizde 360° VR video yapımlarımızda Insta360 Pro2 ve 3D 180 VR yapımlarımızda Canon R5c serisi kameralar kullanıyoruz.

Sonuç

360 video teknolojisi, geleneksel video izleme deneyimini bambaşka bir boyuta taşıyor. Hem profesyonel hem de amatör seviyedeki içerik üreticilerine, izleyicilerine daha etkileşimli ve gerçekçi bir deneyim sunma imkanı veriyor. Bu teknoloji, sadece izlemekle kalmayıp, bir videonun içinde hareket etmeyi ve kendi etrafındaki dünyayı keşfetmeyi mümkün kılıyor.

İster eğlence sektöründe ister eğitimde olsun, 360 video, gelecekte daha da yaygın hale gelecek bir teknoloji olarak karşımıza çıkıyor. Bir sonraki blog yazısında, bu videoları nasıl çekebileceğinizi ve profesyonel bir 360 video prodüksiyonu yapmanın ipuçlarını keşfedeceğiz. Takipte kalın!

Comments


  • 360 VR Turkey Facebook Sayfası
  • 360 VR Turkey YouTube Sayfası
  • 360 VR Turkey Instagram Sayfası
  • 360 VR Turkey Twitter Sayfası
360 derece video çekimi, VR tanıtım filmi, sanal gerçeklik ajansı, fabrika çekimi, İSG, VR Video Çekimi
360 derece video çekimi, VR tanıtım filmi, sanal gerçeklik ajansı, fabrika çekimi, İSG, VR Video Çekimi

© 2016 - 360 VR Turkey  |  0216 415 54 89  - 0545 743 04 99  |  hello@360vrturkey.com

Brandium Rezidans Küçükbakkalköy Mah. Dereboyu Cad. No: 23-25A R-1 Blok D: 204 Ataşehir/ İstanbul

bottom of page