Sanal Gerçekliğin Tanıtım ve Reklam Sektöründeki Önemi
- Hakan Korkmaz
- 18 Ara 2018
- 2 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 8 Oca 2019
Sosyal medyanın geleneksel medya ile kıran kırana yarışı, reklam ve tanıtım sektörünün pusulasının da yön değiştirmesine neden oluyor mu?

Sanal gerçekliği (VR) bilgisayarlar tarafından taklit edilerek oluşturulan sanal ortamlar olarak tanımlayabiliriz. Ancak yeni gelişen teknoloji ile beraber artık gerçek mekanları da sanal ortama taşımak mümkün. Son birkaç yıldır kendi başına bir sektör halina gelen VR kameralar, 10'larca marka tarafından her yıl yeni özellikler ile karşımıza çıkmaya başladılar.

Facebook RED'in 8K Helium sensörlerini kullanarak ürettiği Manifold isimli 3D VR kamerasının bu yıl tanıtımını yaptı.
Hızla gelişen video teknolojisinin son ürünü olan 360 derece video çekimi, geleneksel video kalıplarının dışına taşarak izleyenlerine oradaymışçasına bir deneyim yaşatır. Dolayısıyla VR videolar ile yapılan tanıtım ve eğitim videoları, izleyenlere merak, hayret, heyecan, şaşkınlık ve mutluluk gibi duyguları aynı anda yaşatarak hafızalarda kalıcı yer edinmesini sağlar.

Artık herkesin bakmak yerine fotoğraf çekerek görmeyi tercih ettiği dijital bir çağda, sanal gerçekliğinde bilinen gerçekliğin yerini alması şaşırtmamalı kimseyi. Şuan sanal gözlüklerin gündelik aksesuarların arasına karışması çok normal karşılanıyor. Oculus’ün başlattığı bu rüzgarı arkasına alan Samsung, HTC, Facebook ve Google gibi devlerin, bu teknolojiyi daha da ileri taşıyacaklarını söylemeye bile gerek yok.
Peki son bir kaç yılda bu teknolojiden yararlanan firmalar ne gibi faydalar sağladılar?

Fuar ve tanıtım günlerinde, stantlarına gelen ziyaretçilere mekanlarını gezdirme imkanı buldular.
Uzakta bulunan müşterilerine yaptıkları ziyaretlerde firmalarını ayaklarına kadar getirebildiler. Örneğin 360 derece fabrika çekimi sayesinde müşteriler uzaktan fabrikaların içinde gezme imkanı buldular.
Emlak sektörüne önemli bir katkı sağlayarak konutların hızlı bir şekilde görülebilmesi sağlandı.
Turizm sektörüne bir katkı olarak, tatile çıkacak olanlar birçok hotele hiç gitmeden içinde gezerek doğru seçimi yapabildiler.
Empati videoları ile engelli kişilerin yaşadıkları zorluklar ilk kez bu kadar yakından hissedilebildi.
Özellikle terapi alanında kullanılan VR içerikler, iyileşme hızına büyük bir katkı sağlamıştır.

Özellikle son yıllarda Youtube, Facebook ve Vimeo gibi sosyal medya uygulamalarının VR videoyu desteklemesiyle birlikte hazırlanan videoların paylaşımı kolaylaştı ve dolayısıyla daha çok kişiye ulaşmaya başlamıştır. Bu kolaylığın güzel bir getirisi olarak VR kamera üreticileri kişisel kullanım için daha uygun fiyatlı bir çok kamerayı piyasaya sürerek sektörün daha da canlanmasını sağlamıştır.

360 derece video çekimleri, eğitim, reklam, haber, belgesel, spor, düğün, festival, klip ve konser gibi daha birçok mecrada kendine yer edinmeye başladı.

360 VR Turkey olarak yukarıda bahsetmiş olduğumuz kategorilerde 360 derece video çekim hizmetini, birçok kurumsal firmaya sunduk ve büyük bir memnuniyet ile karşılaştık. 12 yıllık prodüksiyon ve TV programcılığı geçmişimizde ilk kez bu kadar hacimli bir mutluluğa şahit olduğumuzu söyleyebiliriz. Türkiye'de yeni bir teknolojinin kullanımında öncülük ettiğimiz ve bu memnuniyete vesile olduğumuz içinde ayrıca gururluyuz. Yapmış olduğumuz örnek işlere web sayfamızın portfolyo kısmından yada daha büyük bir arşive Youtube kanalımızdan ulaşabilirsiniz.
Comments